Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

Meidän tavallinen päivä

Meidän tavallinen päivä

Vauvan syntymän jälkeen ensimmäiset kuukaudet olimme pääosin kotioloissa. Osittain koska olin kipeä sektion jäljiltä ja osittain väsymyksen takia. En kokenut kovin voimakasta tarvetta järjestää aktiviteetteja päiviin, enkä koe edelleenkään. Normaalit arkipäivät on meillä rauhallisia, suurin osa ajasta vietetään kotona.

Olen itse iltavirkku ja etenkin kotona ollessa huomaan selvästi olevani virkeimmilläni iltaisin. Aamut on hidasta aikaa, tykkään että heräämme poitsun kanssa rauhassa. Tosin tällähetkellä liikkumisen opettelu on niin kovassa vauhdissa, että poitsu ampaisee eteenpäin samalla sekunnilla kun saa silmät auki! Nukumme perhepedissä, eli poitsu herää vierestä ja tähän asti ainakin on herättänyt minut. Tänä aamuna heräiltiin rauhassa ja hassuteltiin sängyssä puolisen tuntia. Huomasin, että mies vielä nukkui, joten halusin antaa hänelle unirauhan.

Tämän jälkeen nousimme ja kuten kaikkina muinakin aamuina mentiin aamupesulle eli vaipanvaihto, hampaidenpesu ja aamupottailu. Pottailun aloitimme aika pian kun poika alkoi pysymään istuma-asennossa tuettuna. Aamurutiinien jälkeen poitsu touhuilee lattialla sen aikaa kun valmistelen hänelle ja itselleni aamupalan. Kun aamupala on syöty jatketaan leikkejä lattialla ja usein luen tai laulan siinä ohessa. Äitiyspakkauksessa tullut kirja on suosikki!

Tavallinenpaiva-kirsikkapuisto1.jpg

Ekat päiväunet nukutaan kotona, kantorepussa tai kantoliinassa. Jos mutsia väsyttää niin sängyssä yhdessä. Päikkäreiden jälkeen saatetaan lähteä käymään kirjastossa tai kaupassa jos on tarvetta ja jaksamista. Sitten kotiin lounaalle. Myös lounaan pyrin tekemään samoista raaka-aineista mitä itsekin syön eli yleensä kanaa/kalaa/kalkkunaa ja kasviksia. Joskus kvinoaa tai riisiä. Lounaan jälkeen teen kotihommia ja poitsu konttailee perässä. Pyrin huolehtimaan, että päivässä on riittävästi aikaa touhuta lattialla, koska liike-energiaa tuntuu löytyvän!

Syödään pieni välipala ennen päiväunia ja sen jälkeen poitsu on kantorepussa ja nukahtaa siihen omia aikojaan. Unien aikana saa hyvin esimerkiksi kirjoitettua, poitsu on herkkäuninen eli mitään kovaäänistä ei pysty tekemään. Saatan myös kuunnella podcasteja tai lukea kirjaa.

Unien jälkeen iskä tulee kotiin, tehdään ruokaa ja syödään yhdessä. Arki-illat on useimmiten isä-poika aikaa eli paljon naurua ja leikkiä. Siitä onkin hyvä siirtyä iltarutiineihin ja nukkumaan. Käydään sänkyyn vierekkäin ja poitsun nukahdettua yleensä nousen vielä itse tekemään kotihommia, kirjoittelemaan tai rentoutumaan omaan rauhaan. Tämä iltainen hetki itsekseen on ollut jaksamisen kannalta todella tärkeä ja iltaisin saan paljon asioita aikaiseksi. Tämä tarkoittaa joskus jotain hyödyllistä ja toisinaan saatan vain lukea kirjaa tai vietetään miehen kanssa treffi-iltaa.

Vaikka päivät pyörivät hyvin samalla kaavalla, minulle on tärkeää suunnitella tulevan viikon päivärytmit etukäteen. Eli mietin valmiiksi miten päiväunet ja ruokailut sujahtavat parhaiten mahdollisten menojen sekaan. Jos kalenterissa on tyhjää, niinkun yleensä on, saatan sopia vauvatreffejä jaksamisvarauksella, todella huonosti nukutun yön jälkeen mietin jaksammeko lähteä vai pysytelläänkö mielummin kotona. Onneksi tämän ikäiselle pojalle riittää vielä aktiviteetiksi ihan oman kodin leikkimatto ja sohvanreuna, mitä pitkin kiipeillä.

-Johanna

Leikkejä vauvan kanssa

Leikkejä vauvan kanssa

Vauvan kantaminen helpottaa arkea

Vauvan kantaminen helpottaa arkea