Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

Sormiruokailijan suosikkiateriat 7 kk iässä

Sormiruokailijan suosikkiateriat 7 kk iässä

Noin kuukausi takana sormiruokailua. Tähän on mahtunut alkuinnostusta, suun täyteen ahtaamista ja pinsettiotteen oppiminen. Ruoka maistuu hyvin, kakomista ei ole ollut käytännössä ollenkaan ja pieni herra selvästi nauttii syömisestä. Pääosin syömme aina samaa ruokaa tai ainakin ruoka tulee samoista raaka-aineista. Jos vanhemmilla on smoothieta, saa poitsu joko samaa tai välillä pilkon samat hedelmät tarjolle sormin syötäväksi. Uuniruuista otan erilleen pieneen lasivuokaa poitsulle sopivat ainekset ja isomman aikuisille tarkoitetun ruuan kypsyessä ehtii vauvan annos kypsyä ja jäähtyäkkin tarjoiluvalmiiksi.

Ruokailun aloituksen hoidimme vauhdikkaasti, reilusti uusia makuja päivittäin tarjoten. Kaikkea on alusta asti maistettu, tai vähintäänkin yritetty maistaa. Joinakin päivinä ruoka tuntuu maistuvan oikein urakalla ja hetkittäin ei meinaa maistua mikään. Erityisesti niinä päivinä, kun hampaat on ollut puhkeamassa, ei ruoka maistu. Sormiruokailijallamme on nyt 4 hammasta, 2 ylhäällä ja 2 alhaalla. Ruokailuja tulee 5 päivässä; aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala.

Banaanipohjaisia vauvan keksejä ja vesimelonitikkuja.

Banaanipohjaisia vauvan keksejä ja vesimelonitikkuja.

TOP 10 sormiruokailijan suosikit

  1. Appelsiini. Leikkaan siivuiksi, puolitan ja leikkaan kuoret pois.

  2. Pasta tomaattikastikkeessa. Fusilli -pastaa keitettynä, suolaton tomaattisose ja tilkka oliiviöljyä.

  3. Avokado-banaani-mansikka smoothie. Resepti täällä

  4. Vesimeloni. Leikkaan vesimelonista sormenpituisia, ohuita tikkuja.

  5. Päärynä. Valitsen pienikokoisimpia päärynöitä, jotka saa kypsyä pöydällä muutaman päivän pehmeäksi.

  6. Kirjolohi. Kotimainen kirjolohi, uunissa kypsennettyjä ohuita siivuja ja mausteeksi puristan limen mehua.

  7. Kalkkunan jauheliha. Kypsennän pannulla tilkassa vettä, eli tarjoan keitettynä. Lastalla erottelen pieniksi muruiksi ja päälle esimerkiksi paprikajauhetta mausteeksi.

  8. Raastettu omena. Tästä tuli hitti heti pinsettiotteen oppimisen jälkeen. Toimii myös vaikka aamupuuron sekaan lisättynä.

  9. Banaani. Oikein pehmeäksi kypsennyt banaani, ei kuitenkaan tumma. Leikkaan ensin kahteen osaan, banaani lohkeaa 3 osaan kun painaa sormella varovasti leikatusta päästä.

  10. Kvinoa. Yleensä kypsennyksen jälkeen lisään sekaan kesäkurpitsaraastetta, pyörittelen palloksi ja laitan vielä uuniin toviksi.

Omena-banaanilettuja ja veriappelsiinia.

Omena-banaanilettuja ja veriappelsiinia.

Sormiruokailuhan tarkoittaa lapsen itsenäistä syömistä, nimi on hieman harhaanjohtava sillä ruokaa ei ole pakko syödä aina sormin. Meillä on lisäksi käytössä dippilusikka ja smoothiepussit, joista vauva syö itsenäisesti. Dippilusikka täytetään, mutta vauva vie lusikan itse suuhun. Smoothiepusseja osataan käyttää lähes itsenäisesti ja niiden käyttäminen helpottaa ruokailuja etenkin liikenteessä. En ole kokeillut syöttää poitsua kertaakaan, joten en tiedä avaisiko suutaan lusikalle.

Pinsettiotteen oppimisen jälkeen kaikki pieni murunen maistuu parhaiten ja isommat ruokapalat puristellaan ensin pienemmäksi. Erityisesti jauhelihat ja raasteet sopii pinsettiotteen harjoitteluun. Yritän ostaa joka viikko muutaman uuden kasviksen tai hedelmän testattavaksi. Kotimaiset pakastemarjat on nyt testissä, puolukkaa, mustikkaa ja vadelmaa on tarjottu. Kohta päästäänkin kotimaisten tuoreiden marjojen kimppuun!

-Johanna

Ihana, kamala imetys

Ihana, kamala imetys

3 x maidoton aamupalasmoothie

3 x maidoton aamupalasmoothie