Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

Raskaushehkua vai hikipisaroiden kiiltoa?

*Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä / Hyvinvoinnin Tavaratalo

Olin raskaana kesällä 2018. Kesä 2018 taisi jäädä kaikkien muistoihin todella pitkänä ja kuumana kesänä. Tavallaan on aina ihanaa kun täällä pohjoisessa on lämmintä ja aurinkoa, mutta viime kesä oli todella poikkeuksellinen. Alkuraskaudesta muistan sanoneeni useissa tilanteissa, että toivottavasti ei tulisi kovin kuuma kesä. Että raskausmahan kanssa on varmasti tukala olo viileilläkin keleillä. Ei olisi pitänyt toivoa tätä ääneen.

En ole koskaan ollut hikoilija, en oikeastaan hikoile yhtään. Urheillessakin treeni saa olla suhteellisen tehokasta ennenkuin alan hikoilemaan. Saatan juosta aamulla junaan takki päällä hikoilematta (tapahtuu usein, pitäisi opetella katsomaan kelloa). Raskausaikana hikoilin sitten edellisten vuosienkin edestä. Riitti, että kävelin sohvalta jääkaapille ja olin jo hikinen. Olisin halunnut sukeltaa pakastimeen ja asua suihkussa.

Kuumillakin keleillä oli pakko pitää leggingsit jalassa, koska muuten jalat lämmittivät toisiaan ja hikoilu paheni. Pelkässä mekossa oleminen ei tullut kuuloonkaan. Raskauskuvauksissa olin kauniissa harmaassa mekossa, mikä piti vaihtaa pois kun tunsin hikipisaroiden valuvan jalkojani pitkin. Kaikkihan tietää mitä tapahtuu kun yhdistää harmaat vaatteet ja hikoilun. Onneksi saatiin muutama hyvä otos tuossa kauniissa mekossa.

Jos olet menossa kuvauksiin, mieti tarkkaan mitä laitat päälle ja jos hikoilet helposti, ehkä jotain väljää pitsiä?

Kuva Heli Mielonen.

Kuva Heli Mielonen.

Olen käyttänyt jo useita vuosia luonnonkosmetiikkaa. Kosmetiikkahankinnoissa haluan, että tuotteissa on mahdollisimman lyhyt ainesosaluettelo ja että se on jollain tasolla ymmärrettävissä. Hajusteita pitää olla mahdollisimman miedosti, tosin muutaman poikkeuksen olen hajusteiden osalta tehnyt jos tuote on muuten erinomainen.

Erityisesti raskausaikana olin kemikaaliasioista tarkka ja kotioloissa pyrin olemaan täysin ilman mitään kosmetiikkaa. Jatkoin samalla linjalla myös vauvan synnyttyä. Alkukuukausina tiheän imetyksen myötä vauvan kanssa ollaan ihokontaktissa lähes ympäri vuorokauden, miksi altistaa pientä turhille kemikaaleille?

Myös maidon nouseminen aiheuttaa minulle hikoilua. Etenkin ensimmäiset kuukaudet, jos imetysväli venyi pidemmäksi ja maitoa nousi kerralla isompi määrä, oli koko yläkroppa aivan hiessä. Tämä vaikutti osaltaan haluuni pysytellä pääosin kotona vauvan luona. Kävin suihkussa useammin kuin kehtaan myöntää.

Kuva Heli Mielonen.

Kuva Heli Mielonen.

Luonnonkosmetiikasta sopivien deodoranttien löytäminen ei välttämättä onnistu helposti. Sopivaa tuotetta saattaa joutua etsimään pitkäänkin. Omista suosikkituotteistani loppui teho raskausaikana. Testasin muutamia uusia tuotteita ja luin useita tuotearvioita, kunnes lopulta löysin itselleni sopivan Madaran Yrttideodorantin*. Madaran Yrttideodorantti on tehokas, miedon tuoksuinen ja luonnonkosmetiikkaa.

Nyt hormonitoiminta on jo palautunut normaalimmalle tasolle ja myös hikoilu on loppunut. Käytän edelleen Madaraa jos tarvitsen parempaa tehoa. Lisäksi aktiivisessa käytössä on Urtekram kookos cremedeodorantti*, mikä sopii hyvin rauhallisempina päivinä käytettäväksi. Urtekramin tuote on edullisempi ja siinä on aivan ihana, mieto kookoksen tuoksu.

Deodorantti oli viimeisimpiä tuotteita mitä vaihdoin luonnonkosmetiikkaan. Epäilin vahvasti, etten tule löytämään sopivaa tuotetta, onneksi kuitenkin löysin. Hikoilu on vaivaannuttavaa jo itsessäänkin, saatikka silloin jos deodorantti pettää.

Sitähän sanotaan, että nainen oikein hehkuu raskausaikana - minäkin hehkuin, tai useimmiten ihan kiilsin.

-Johanna

3 x maidoton aamupalasmoothie

3 x maidoton aamupalasmoothie

Leikkejä vauvan kanssa

Leikkejä vauvan kanssa