Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

Mitkä asiat yllättivät imetyksessä?

Mitkä asiat yllättivät imetyksessä?

WHO suosittelee lapsen imetystä minimissään 2 vuoden ikään saakka. Imetyksellä on useita terveydellisiä hyötyjä niin äidille kuin lapsellekin. Imetys on luonnollinen tapa tarjota lapselle ravintoa, jo heti ensimmäisten tuntiensa aikana vauvan kaikki aistit on virittyneet löytämään äidin rinnan ravinnonsaannin turvaamiseksi.

Imetyksellä on useita terveydellisiä hyötyjä niin äidille kuin lapsellekin.

Imetyksellä on useita terveydellisiä hyötyjä niin äidille kuin lapsellekin.

Imetys on sitovaa ja ajoittain kivuliasta

Sitovuus. Imetyksen ensimmäisinä kuukausina, sanoisin jopa, että vähintään ensimmäiset 6 kuukautta olin todella kiinni vauvassa. Imetys oli selkeästi vauvalle tärkeää, ei vain ravinnon, vain myös läheisyyden ja rauhoittumisen kannalta. Meidän imetetty poika ei myöskään ollenkaan ole huolinut tuttipulloa, eikä tuttia. Imetysväli oli alkuun 1-2 tuntia ja sen jälkeenkin minimissään 3 tuntia aina täysimetyksen loppumiseen saakka.

Paikkojen kipeytyminen. Neuvolasta muistan, miten tärkeänä pidettiin niskan ja hartiaseudun rentoutusta imetyksen aikana. Tähän pyrinkin keskittymään jo heti alusta, sillä seurauksella, että kylki- ja selkälihakseni olivat todella kipeitä ja jumissa. En osaa sanoa kumpi vaihtoehto on mieluisampi, mutta väittäisin, ettei tähän paikkojen kipeytymiseen ole täysin ennaltaehkäisevää ratkaisua. Jos vauva haluaa syödä tietyssä asennossa, vauva syö tuossa asennossa ja äidin asento on se missä tämä vauvalle onnistuu.

WHO suosittelee lapsen imetystä minimissään 2 vuoden ikään saakka.

WHO suosittelee lapsen imetystä minimissään 2 vuoden ikään saakka.

Äidin vartalolle imetys ja maidontuotanto on rankkaa työtä

Painon putoaminen. Nyt kun imetystä on takana noin 9 kuukautta, on painoni pudonnut yli 20 kiloa. Raskauden aikana painoni nousi hieman reilun 20 kiloa, tämä kaikki on nyt lähtenyt ja vielä päällekin. Rasvakudoksen lisäksi on kadonnut lihakset, etenkin ne salilla ennen raskautta hiotut pakaralihakset. Kaikki on gone. Tavallaan raskausajan runsaampi ulkomuoto oli ihan mukava, verrattuna tähän nykyiseen luisevaan kuikeloon.

Nälkä ja jano. Voi miten nälkäinen ja janoinen voi ihminen ollakaan! Alkuviikkoina jano oli järkyttävä, kokoajan sai olla juomassa. Seuraavaksi tuli nälkä, ihan kamala nälkä, joka oli kokoajan. Tuntui että vaikka kuinka söit, oli nälkä silti. Edelleenkin, jos imetys määrät kasvaa hetkellisesti esimerkiksi matkustelun tai puhkeamassa olevien hampaiden takia, seurauksena on aivan järkyttävä nälkä kokoajan.

Maidon suihkuaminen. Kaikilla ei tätä ominaisuutta ymmärtääkseni ole, mutta täältä löytyy yhdet kunnon suihkutissit! Paras vaihe imetyksessä tähän mennessä oli noin puolen vuoden iässä, kun muu maailma kiinnosti niin paljon, että imetykseen ei jaksanut keskittyä. Suurin osa hetkistä kun tarjosin maitoa, päättyi siihen kun poika pyöri ja katseli muualle ja minä yritin etsiä harsoa suihkuavan maidon eteen. Ja varoituksena kaikille (etenkin isille), että maitosuihkun ulottuvuus on helposti muutamakin metri.

Kipu ja hikoilu. Maidonnousuun noin yleensäkin liittyy monia fyysisiä tuntemuksia, itselläni voimakkaimpina olivat särky, hartiakipu ja hikoilu. Maidonnousun tunsi alkuun aina kivusta, sen jälkeen alkoi voimakas hikoilu ja tunne, että hartiat palaa. Todella mukavaa lähteä ystävän kanssa kahville viettämään hetkeksi “omaa aikaa”. Lisäksi kipua oli imetyksen alussa rintojen arkuuden takia, mutta tämä meni muutamissa viikoissa onneksi ohi. Mielestäni kaikkein inhottavinta kipua on ollut tiehyttukoksista johtuva särky. Näitä tukoksia on ollut minulla vain muutama, mutta ainoa tehokas hoito on imettää ja hieroa tukosaluetta. Alueen hierominen tuntuu vähän samalle kun ison tuoreen mustelman runnominen peukalolla.

Äidin vartalolle imetys ja maidontuotanto on rankkaa työtä.

Äidin vartalolle imetys ja maidontuotanto on rankkaa työtä.

Imetys on myös ihanaa ja rakentaa vahvan siteen äidin ja vauvan välille

Muiden suhtautuminen imetykseen. Voisin sanoa, että kaikki ketkä kävivät meitä katsomassa ensimmäisen puolen vuoden aikana, suhtautuivat imetykseen erittäin luontevasti. Jos olen ollut epävarma miten kanssaolija imetykseen suhtautuu, olen kysynyt suoraan häiritseekö se. Imetysmyönteisiä kommentteja on tullut eniten miehiltä, mikä on myös yllättänyt. Toisaalta ymmärrän, että aihe on herkkä ja tärkeä äideille, eikä siihen siksi haluta kommentoida.

Imetyksen ihanuus. Imetys on kaikinpuolin aivan ihanaa. Nyt maidontuotanto on tasaantunut ja maitoa tulee vain tarpeeseen, kipuja ei ole enää lainkaan ja vauvalle imetys on edelleen tärkeää. Meillä on aina hyvä syy ottaa hetki kahdestaan ihan rauhassa pojan kanssa, kun vetäydytään imetyskuplaan. Jo muutamankin minuutin imetyshetki jännittävän päivän keskellä rauhoittaa vauvaa.

-Johanna

Lisää aiheista imetys ja raskaus:

Ihana, kamala imetys

Raskaushehkua vai hikipisaroiden kiiltoa?

Töihinpaluu edessä vanhempainvapaan jälkeen

Töihinpaluu edessä vanhempainvapaan jälkeen

Linnaretkellä vauvan kanssa Kastelholman linnassa

Linnaretkellä vauvan kanssa Kastelholman linnassa