Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

Kiinteiden ruokien aloitus ja vauvan ensimmäiset sormiruoka-ateriat

Kiinteiden ruokien aloitus ja vauvan ensimmäiset sormiruoka-ateriat

Vauvan tullessa 6 kuukauden ikään, siirryimme täysimetyksestä sormiruokailuun. Kiinteiden ruokien aloitus on iso muutos koko perheelle. Lapsentahtisesta imetyksestä tai pulloruokinnasta siirrytään perheen ruoka-aikoihin sopiviin yhteisiin ruokahetkiin. Imetetyn vauvan kanssa ruokahetkien helppouden ja nopeuden rinnalle tarvitaankin yhtäkkiä suunnitelmallisuutta ja aikaa ruuan valmisteluun.

Sormiruokailu-aloitus1.jpg

Olemme pyrkineet pitämään ruoka-ajat perheen yhteisinä hetkinä niinä aikoina kun kaikki olemme kotona. Syömme 4-5 kertaa päivässä ja tarjoan poitsulle yleensä muutamaa erilaista makua jokaisella ruokailulla. Eniten menee kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Kerran päivässä tarjotaan myös proteiinipitoisempaa, usein kalaa, kanaa tai vaikka kvinoaa.

Ruokailu on sujunut puolivuotiaalla kovin helposti ja huolettomasti. Hän maistelee ennakkoluulottomasti uusia makuja ja jo ensimmäisen muutaman viikon jälkeen pääosa ruuista osataan koordinoida käden avulla suuhun.

Isoimmaksi haasteeksi kiinteiden ruokien aloituksessa on muodostunut päivärytmin muutos. Nyt yritämme löytää sopivan päivärytmin vauvan 2-3 päiväunelle ja viidelle ateriointikerralle. Uusi päivärytmi todennäköisesti tekee hyvää myös äidille ja äidin ruokailurytmille, joka on on ollut paikoittain hieman hakusessa…

Ruokailujen aikataulutus:

8.00 Aamupala

11.30 Lounas

13.00 Välipala

16.00 Päivällinen

18.00 Iltapala

Lisäksi imetys vauvantahtisesti, useimmiten aamulla sekä päivä- ja yöunille mentäessä.

Ensimmäisiä makuja vauvalle:

  • Parsakaali ja kukkakaali höyrytettynä

  • Kesäkurpitsatikut höyrytettynä

  • Bataattitikut höyrytettynä sekä bataatti soseena dippilusikalla tarjottuna

  • Kotimaiset pakastevadelmat

  • Kypsä banaani

  • Kypsä ja pehmeä avokado paksuina siivuina

Kesäkurpitsatikut on olleet ykkössuosikki! Suosittelen höyrytystä kypsennykseen niin koostumuksesta saa mehukkaan ja vauvan on helppo imeskellä kesäkurpitsasta makua. Inhokkimakua ei vielä ole tullut vastaan, puolukasta tosin saatiin aikamoinen irvistys vastineeksi ja meidän vauva ei selvästi tykkää, jos kädet sotkeentuu liikaa. Banaani maistuu hyvin siihen asti kun se liiskataan käsiin ja käsien tahmaisuudesta tulee välitön kiukku. Ruokailua voidaan jatkaa välipuhdistuksen jälkeen.

Kaikille sormiruokailun maailmaan tutustuville suosittelen simppeli sormiruokakeittiö -blogia ja yhteisöä!

Parsakaaliterveisin,

-Johanna

Vauvan kantaminen helpottaa arkea

Vauvan kantaminen helpottaa arkea

7kk ikäisen vauvan päivärytmi

7kk ikäisen vauvan päivärytmi