Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

Jokainen kestovaipan käyttökerta on yksi kertakäyttövaippa vähemmän

Jokainen kestovaipan käyttökerta on yksi kertakäyttövaippa vähemmän

Meidän taloudessa osittaiskestoillaan. Päivät mennään kestovaipoilla, yöt kertakäyttövaipoilla. Avain onnistumiseen on löytynyt keskitieltä, eli käytetään molempia oman jaksamisen ja kiinnostuksen mukaan. Vauva-arjessa on ihan riittävästi asioita, mitkä vie aikaa ja vaipoista ei kannata stressiä rakentaa. Rohkaisen kuitenkin kaikkia kiinnostuneita testaamaan kestovaippoja! Ajatuksella, että jokainen kestovaipan käyttökerta on yksi kertakäyttövaippa vähemmän pääsee hyvin alkuun.

Kestovaippailun aloittamisen isoin haaste on ollut tiedon ja vaihtoehtojen liian suuri määrä. Kun vihdoin löydät sopivan ostospaikan kestovaipoille, pitäisi osata jo sanoa haluaako sisävaippaa, kuorivaippaa, all-in-one vaippaa (joka ei todellisuudessa yleensä ole ihan all-in-one) vaiko taskuvaippaa. Sitten on imut, nopeat ja hitaat, bambut ja mikrokuidut. Saat myös valita haluatko vaipan tarra- vai nappikiinnityksellä ja onko napit edessä vai sivulla. Ensireaktioni informaatioviidakossa oli APUA!

Yhtään aidosti yksinkertaista ja helppoa “aloittelijan opasta” ei tuntunut löytävän. Olen kuitenkin erittäin tiedonjanoinen ja otin haasteen vastaan. Päätin, että opettelen mitä kestovaippailu on. Vaippojen mallien ja materiaalien lisäksi vaippojen koot eivät ole kaikista selkeimmät. On vaippoja painon mukaan, on leveämpää ja kapeampaa, löytyy myös moneen kokoon säädettävät vaipat.

Meillä käytetään taskuvaippoja ja niihin sopivia imuja. Päädyin taskuvaippoihin, koska halusin mahdollisimman nopeasti kuivuvat vaipat ja imut, jotka voi aina laittaa käyttövalmiiksi seuraavia vaipanvaihtoja varten. Taskuvaippa on käytännössä vaipan kuori, joka ei päästä kosteutta ulos, ja sisäkangas. Näiden kahden kangaspalan väliin laitetaan imu, joka nimensä mukaisesti on kangaspala, mihin pissa imeytyy. Nämä hankitaan erikseen.

Usealla napilla varustetut vaipat ovat eri kokoihin säädettäviä.

Usealla napilla varustetut vaipat ovat eri kokoihin säädettäviä.

Erilaisia kangas- ja imuvaihtoehtoja löytyy jokaiseen tarpeeseen. Meidän taskuvaippojen sisäkangas on coolmaxia. Coolmaxissa kaikki neste valuu kankaan läpi taskussa olevaan imuun. Käytimme alkuun myös esimerkiksi bambujoustofroteista vaippaa, mutta bambu imee nestettä itseensä, jolloin vaipan sisäpinta voi jäädä kostean tuntuiseksi. Herkkäihoisella tämä voi aiheuttaa ihon ikävää hautumista. Meillä poitsun iho on aina ollut hienossa kunnossa, mutta jossain kohdin huomasin, että märät vaipat alkoivat ärsyttää vauvaa.

Taskuvaipan sisällä käytämme kahta kangasta, eli ns. hidasta ja nopeaa imua. Hitaana imuna on bambuhamppua taittoliinana, eli kangas menee vaipan taskuun taiteltuna kolminkerroin. Taittoimut kuivuvat nopeasti, koska kankaan saa avattua kuivumaan. Bambuhampun lisäksi päällimmäisenä on pienempi lisäimu. Tällaisen vaipan vaihtovälinä pitäisin maksimissaan neljää tuntia.

Päivisin menee 2-3 vaippaa nyt kun pissat tehdään pääosin pottaan, lisäksi öisin yksi kertakäyttövaippa. Jos olemme paljon poissa kotoa, käytämme kertakäyttövaippoja helppouden takia. Kestovaippojen vaippapyykkiä pestään 2-3 päivän välein, ja vaipat säilytetään erillisessä tiiviissä vetoketjullisessa pussissa pyykkiin asti. Kaikki vaipat on ostettu käytettynä kirppiksiltä.

Alkuun oli hankittuna useita vastasyntyneille tarkoitettuja kestovaippoja, mutta niiden käyttäminen oli tuohon hetkeen liikaa ja aloitimmekin kunnolla poitsun ollessa noin 3kk ikäinen. Vastasyntyneelle suosittelen myös kokeilemaan ihan vain harson sitomista vaipaksi! Sopivia vaippa + imuyhdistelmiä ja vaipanvaihtoväliä etsiessä tuli muutaman kerran myös vaatepyykkiä, mutta testaamalla löysimme sopivat yhdistelmät.

Vastasyntyneelle ostaisin ihan pienenpieniä newborn -koon kestovaippoja. Myöhemmin sitten säädettäviä tai koonmukaisia. Eri merkkisten vaippojen istuvuus vaihtelee paljon. Meillä toimii parhaiten mahdollisimman korkeanmalliset vaipat, poitsu kun on pitkäselkäistä mallia.

Vaippoja saa vuokrattua esimerkiksi Kodin kestot ry:stä. Suosittelen vuokrausta jos sopivien vaippayhdistelmien löytäminen tuntuu hankalalta. Vuokravaippojen mukana saa myös runsaasti tukea ja opastusta vaippojen käyttöön!

Kesäretkiä ja lomailua

Kesäretkiä ja lomailua

Testissä rengasliina Vanamo Kide Loimu

Testissä rengasliina Vanamo Kide Loimu