Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

Ensimmäinen raskaus ja painonnousu

Ensimmäinen raskaus ja painonnousu

Kuvat Heli Mielonen

Olen aina ollut normaalipainoinen tai jopa hoikka, ehkä tehokkaan aineenvaihdunnan ansiosta. En muista, että painoni olisi koskaan ollut yli 65kg, vaikka liikunnan suhteen olen todella epäsäännöllinen ja usein syön isoja annoksia. Toki meillä syödään yleisesti ottaen monipuolisesti ja hyvin, mutta myös herkutellaan jos mieli tekee.

Heli Mielonen-14.jpg

Ennen raskautta tiedostin kyllä, että painoa tulee väistämättä jonkin verran, ajatuksissa ehkä noin +10kg. Olin päättänyt etukäteen, että yritän liikkua ja urheilla niin paljon kuin vain jaksan, mutta alkuraskauden pahoinvointi ja selkäkipu pitivät minut tehokkaasti poissa salilta. Olin heti raskauden alusta alkaen todella nälkäinen, heräsin öisin vähintään kerran syömään ja aamulla ensimmäinen tunne oli järkyttävä nälkä. Toisaalta pahoinvointi teki myös sen, ettei ruoka välttämättä pysynyt sisällä vaikka kuinka yrittikin syödä.

Raskaus näkyi vatsassa ja muun kropan turvotuksessa pian ja kaikki kireät matalavyötäröiset housut sai unohtaa ihan alkumetreillä. Ennen ensimmäistä ultraa raskausviikolla 12, jouduin jo tosissani miettimään mitä puen päälleni, sillä emme halunneet jakaa asiaa ulkopuolisille vielä tuossa vaiheessa.

Keskiraskaudessa painonnousu jatkui, mutta vatsan alueen kasvu tasaantui. Vauvalla oli hyvin tilaa liikkua masussa! Mitä pidemmälle raskaus eteni, sitä kovemmaksi kävi turvotus koko kropassa, vatsan myös kasvaessa tasaiseen tahtiinsa. Turvotus tosin oli lopulta pahimmillaan synnytyksen jälkeen noin viikon, kunnes yhtenä aamuna heräsin ja huomasin että minulla on edelleen nilkat jaloissa!

Heli Mielonen-21.jpg

Lähtöpainoni ennen raskautta oli noin 62kg ja ennen synnytystä painoin 84kg. Eli raskaudenaikainen painonnousu oli yli 20kg. Muistan kun naureskelin painonnousulle, 70 kilon kohdalla ajattelin, että hyvä kun lapsi kasvaa ja painoa tulee. 80 kilossa aloin olla hieman järkyttynyt ja tästä painon vielä noustessa mietin, että 90 kiloa jos menee rikki niin järjestän juhlat! No ihan tähän ei päästy, mutta normaalipainooni suhteutettuna raskausaikana en todellakaan tuntenut olevani omassa kehossani, toisaalta en ottanut asiasta myöskään mitään stressiä.

Raskausaikainen painonnousu on täysin luonnollista ja raskaana oleva nainen on mahansa kanssa kaunis näky, vaikka harvoin raskaana oleva itse asian niin kokee. Paras vinkkini painonnousun kanssa elämiseen on hankkia riittävästi mukavia ja vatsaa tukevia raskausleggingsejä!

-Johanna

7kk ikäisen vauvan päivärytmi

7kk ikäisen vauvan päivärytmi