Espressomutsi

Blogi perhearjesta, onnellisuudesta ja unelmista. Sormiruokailua, kestovaippoja ja kantamista. Kirjoittaja on 27-vuotias äiti ja vaimo.

7kk ikäisen vauvan päivärytmi

7kk ikäisen vauvan päivärytmi

Meidän poitsu on ollut jo lähes syntymästään saakka todella rytmikäs temperamentiltaan. Yöunet on 19.00-07.00 (30 min vaihteluväliä voi olla ajoittain suuntaan tai toiseen), sisältäen heräilyt ja ruokailut yökohtaisesti vaihdellen. Satunnaisia myöhäisempiä nukkumaanmenoja on ollut, mutta pääosin ollaan pysytty tässä rytmissä.

Selkeä päivärytmi on poitsulle tärkeää, mutta helpottaa myös koko perheen arkea. Rytmisyys on osa ihmisen perustemperamenttia, toisilla tämä piirre on voimakas ja toisilla taas taipuu enemmän epäsäännöllisyyden puolelle. Molemmat piirteet on ihan yhtä oikeita ja hyviä! Tässä esimerkkinä minkälainen päivärytmi meillä on, sisältäen kahdet päiväunet ja 5 ruokailua. Kolmannet päiväunet alkoi jäädä pois 6kk iässä.

Vauvan päivärytmi 7 kuukauden iässä

 • Herää noin klo 7.00

 • Aamupesut ja pottailu

 • Aamupala 8.00

 • 8.30-9.00 ensimmäisille päiväunille, kesto yleensä 1-1,5h

 • 11.00 lounas

 • 13.00 välipala

 • 13.30-14.00 toiset päiväunet, yleensä lyhyemmät 30min-1h

 • 15.30 päivällinen

 • 18.00 iltapala

 • Iltapesut ja sänkyyn noin klo 18.30

Miten tukea vauvan rytmiä?

Temperamentiltaan rytmikkään vauvan vuorokausirytmin löytäminen ja tukeminen on verrattain helppoa. Haastavinta meillä taitaa olla muun perheen mukautuminen vauvan luontaiseen rytmiin. Jos tuntuu, että rytmiä haluaisi koittaa luoda, tässä oman kokemuksen parhaat vinkit:

 1. Etsi vauvan luontainen rytmi kirjaamalla ylös 3-7 päivän ajan kaikki unet ja ruokailut.

 2. Kellota vauvan unisyklin pituus, eli kauan nukahtamisesta kestää siihen, että vauva herää/havahtuu ensimmäisen kerran. Meillä yksi unisykli on noin 30min.

Taulu-eivasyta1.jpg

Luontaisen rytmin löytämisen avulla olemme alkaneet luoda vauvalle sopivaa rakennetta päiviin, vauvan rytmiä mukaillen. Rytmi muuttuu aika-ajoin, joten ollaan päivitetty rytmiä jo useaan otteeseen. Yksilöllisen unisyklin pituuden tietäminen auttaa jokapäiväisissä tilanteissa, jos on esimerkiksi lähdössä kauppaan ja vauva on nukkunut yli ensimmäisen unisyklin, jatkaa hän todennäköisesti unia ainakin toisen unisyklin loppuun saakka eli meillä vielä toiset 30 min. Herkkäunisimmat varmasti heräilevät myös sikeämmästä unesta kesken unen, mutta tuo unisyklien raja on todennäköisin hetki heräämiselle, sillä tällöin uni on kevyimmillään.

Kun olemme muualla kuin kotona, hoituu päiväunille nukuttaminen parhaiten kantorepussa. Usein poitsu nukahtaa reppuun ihan itsekseen, kunhan aika on sopiva. Liikkeellä oltaessa otan poitsun reppuun noin 15-30min ennen päiväuniaikaa rauhoittumaan ja unet nukutaan kokonaisuudessaan kantorepussa. Jos olemme autoillen liikkeellä, pyritään matkat ajoittamaan niin, että autossa on aikaa nukkua päiväunet rauhassa.

Rytmit helpottaa arjen aikatauluja ja luo lapselle ennakoitavuutta päiviin. Selkeät aikataulut on toimineet meidän perheessä parhaiten. Lisäksi ylläpidämme rytmiä esimerkiksi pitämällä ilta- ja aamutoimet aina samanlaisina. Meillä päivärytmi on tehty vauvalähtöisesti, ja esimerkiksi kolmansien päiväunien poisjääminen tapahtui itsestään. Muutaman viikon ajan nukuttiin kahdet tai kolmet päiväunet, kun ennen päiväunia oli aina kolmet, ja lopulta viimeiset päiväunet jäi pois. Nyt 7 kuukauden ikäisenä noudatetaan siis tuota ylläolevaa päivärytmiä.

-Johanna

Kiinteiden ruokien aloitus ja vauvan ensimmäiset sormiruoka-ateriat

Kiinteiden ruokien aloitus ja vauvan ensimmäiset sormiruoka-ateriat

Ensimmäinen raskaus ja painonnousu

Ensimmäinen raskaus ja painonnousu